Afyon Kocatepe Üniversitesi, başarı bölgesi tercihi olarak “bölgesel kalkınma odaklı” üniversite olmayı hedeflemiştir. Bu kapsamda stratejik planda belirtilen öncelikli alanlar, paydaşların katılımıyla “Mühendislik ve Teknoloji”, “Termal Turizm ve Gastronomi”, “Gıda, Hayvan Sağlığı ve Hayvancılık” olarak belirlenmiştir. Üniversitenin 2023-2028 yıllarını içeren stratejik planında yer alan araştırma ile ilgili stratejik amaç ve hedefleri aşağıda belirtilmiştir:

 

Amaç 2. Bilimsel araştırma çıktılarını toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürülmesi sürecini güçlendirmek

Hedef 2.1. Araştırmacı insan kaynağının yenilikçi ve nitelikli araştırma yapabilme kapasitesini artırmak

Hedef 2.2. Bölgenin öncelikli alanlarına yönelik projeleri desteklemek

Hedef 2.3. Paydaşları girişimciliğe ve inovasyona özendirmek ve desteklemek

Hedef 2.4. Lisansüstü programların nitelik ve niceliklerinin artırılması

 

Üniversitede araştırma-geliştirme faaliyetlerinden sorumlu rektör yardımcısının yönetiminde Enstitüler, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Teknoloji Transfer Ofisi, Uygulama ve Araştırma Merkezleri, Zafer Teknopark A.Ş. gibi birimler araştırma faaliyetlerinin kaynağını oluşturmaktadır.

 

Üniversite içi kaynak kullanımı, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon (BAPK) Birimi tarafından ilgili mevzuatlar doğrultusunda koordine edilmekte ve harcamalar yapılmaktadır. Araştırma faaliyetlerine ayrılan kurum içi kaynakların büyük bir kısmı, yüksek lisans (tezsiz ikinci öğretim) gelirleri ile döner sermaye gelirlerinden ayrılan paylardan oluşmaktadır.

 

TÜBİTAK projeleri Üniversitedeki en önemli kurum dışı araştırma kaynağını oluşturmaktadır. 2022 yılı içinde eklenen TÜBİTAK proje sayısı 11, tamamlanan proje sayısı 14’tür. Proje bütçe harcamalarından hareketle 2022 yılında araştırma-geliştirme faaliyetlerinde kullanılan Üniversite dışı kaynak miktarı 2,77 milyon TL; iç kaynak miktarı 3.58 milyon TL toplam kaynak kullanımı da 6.35 milyon TL’dir. Buna göre, dış kaynak kullanımının %43.6 oranında olduğu görülmektedir.

 

Kaynaklar 2020 2021 2022
Üniversite İçi Kaynak Kullanımı (Milyon TL) BAPK 2,60 3,01 3,58
Üniversite Dışı Kaynak Kullanımı (Milyon TL)

TUBİTAK, TUSEB, AB

0,82 0,94 2,77
Dış Kaynak Kullanım Oranı %23,9 %23,7 %43,6
Not: Tablodaki veriler, 2020, 2021 ve 2022 yılı İdare Faaliyet Raporlarının ilgili sayfalarından elde edilmiştir. Dış kaynak kullanım oranı, Üniversite dışı kaynak kullanımının toplam kaynak kullanımına oranı çarpı yüz şeklinde hesaplanmaktadır.

Üniversitemizde araştırma-geliştirme faaliyetleriyle eğitim-öğretim süreçlerinin bütünleştirildiği en önemli alan Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen tez projeleridir. Disiplinler arası çalışmaları desteklemek amacıyla farklı alanlardan yardımcı araştırmacılara da tez projesinde yer verilmektedir. 2022 yılında 94 tez projesi desteklenmiştir. Desteklenen tez çalışmalarına bu bağlantı aracılığıyla ulaşılabilir.

03 Ekim 2023, Salı 378 kez görüntülendi